Det glassiga livet som konsertfotograf

Många tror att man som konsertfotograf lever ett glassigt liv och möter alla stjärnor backstage. Att man får se alla konserter från början till slut. Och att man hänger med artisterna efteråt och blir bästisar. Men det är långt ifrån verkligheten. Ett ord som beskriver konsertfotografering bra är ”Väntan”.

Så här ser det oftast ut när jag ska fotografera en konsert.

 1.  Jag söker fotopass hos arrangören.
 2. Arrangören skickar förfrågningarna till artistens management.
 3. Jag väntar på svar.
 4. Jag väntar på svar.
 5. Jag väntar på svar.
 6. Får oftast svar dagen innan konsert men även ibland samma dag om man blir ackrediterad eller inte.
 7. När svaret kommit så funderar jag på vilken optik jag ska ta med för att bäst kunna fånga artisten/artisterna.
 8. Väntar på att gå till arenan.
 9. Jag går till arenan eller lokalen där artisten ska spela.
 10. Jag väntar utanför på att få mitt fotopass.
 11. Jag går in i lokalen och väntar ihop med andra fotografer.
 12. Vakter eller arrangör leder oss fram till sidan av scenen.
 13. Vi väntar på att få gå in i fotodiket för att fota tre låtar.
 14. Jag fotar tre låtar och får oftast lämna lokalen efter det.
 15. Färdig.

Men trots all denna väntan så är varenda sekund av denna väntan värd det. För när man sedan kommer hem och bland bilderna hittar någon/några bild som sticker ut då njuter jag och all väntan är glömd.

Like|Tweet|Link|Pin|Subscribe
25 januari, 2012 - 18:39

Erik H - Skriva kontrakt då??

25 januari, 2012 - 21:03

konsertfotografen - Ja just det Erik, det har du rätt i. Ibland ska det skriva kontrakt också. Det glömde jag skriva med..

8 december, 2012 - 23:13

Ansuz - Så det är så man börjar – kontakta arrangören?
Kan lite kort berätta att jag är amatörfotograf, har systemkamera (canon 650D), bättre objektiv på g. (en 50 fast, för ”mindre” konserter – har de rekommenderat) och letar desperat efter en konsert där man kan fota utan att bli tillsagd att lämna kameran hemma alt. hos dem. Och så blir det lilla kompakta kodak – än en gång, utan vidare skarpa bilder som man numera drömmer om. Detta gör det hela ännu svårare, speciellt om ens intresse för just musikfotografi är stort, och att man behöver MER erfarenhet inom det. Har för övrigt alltid gillat att fota både natur, porträtt och annat, och är rätt så nöjd med bilderna, fast än jag bara hade en liten kompakt kodak då i tiden.
Så nu är frågan: hur ska jag ta mig tillväga?

PS: är student heltid för övrigt, så detta är mer av en ”hobby” som jag gärna vill utveckla, kan man säga :) men lite extrajobb skadar aldrig heller längre fram!

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*